Mikä on lääkekatto ja miten toimin, jos lääkekatto ylittyy?

16.12.2018

Mikä on lääkekatto?

Vuosiomavastuu eli lääkekatto on summa, jonka täytyttyä Kelan lääkekorvausten piiriin kuuluvista lääkkeistä maksetaan vain omavastuu. Lääkekaton täytyttyä on mahdollista ostaa Kela-korvattavia lääkkeitä kolmen kuukauden tarpeiksi 2,50 € per lääke.

Lääkekatto vaihtelee hieman vuosittain ja vuonna 2019 se on 572 euroa. Lääkekattoa kerryttää itse maksettu osuus Kela-korvattavista lääkkeistä. Mitä enemmän lääkkeitä on käytössä ja mitä enemmän Kela-korvattavista lääkkeistään maksaa itse, sitä todennäköisempää on, että lääkekatto tulee täyteen. 

Lääkekaton täyttyminen on vuosikohtaista eli esimerkiksi jos lääkekatto on täyttynyt vuonna 2019, etu edullisemmista lääkekustannuksista kannattaa hyödyntää vuoden 2019 loppuun mennessä.

Mistä voin seurata vuosiomavastuun eli lääkekaton kertymistä?

Vuosiomavastuun kertymistä voi seurata Kelan asiointipalvelussa. Valitse asiointipalvelussa: Sairaanhoitokorvaukset > Lääkkeiden omavastuukertymä > Näet kertymän niistä lääkeostoista, joista olet saanut korvauksen. 

Jos asioit aina samassa apteekissa, vuosiomavastuun kertymistä voi seurata myös omassa apteekissasi. Tieto löytyy esimerkiksi kassakuitista. Henkilökuntamme opastaa lääkekattoon liittyvissä asioissa. 

Lääkekattoni ylittyi asioidessani apteekissa. Miksi en voi ostaa lääkkeitä heti edullisemmin?

Tieto lääkekaton täyttymisestä päivittyy Kelaan yön aikana. Apteekki voi toimittaa lääkkeet omavastuuhinnalla 2,50 €/lääke, kun tieto lääkekaton ylittymisestä on päivittynyt Kelaan. Lääkkeiden ostohetkellä lääkekaton ylittävästä summasta on mahdollista hakea korvausta Kelasta. Ohjeita korvaushakemuksen tekemiseen saa Kelalta kotiintulevasta kirjeestä ja apteekista. 

Miten toimia, jos saan kirjeen lääkekaton ylittymisestä?

1. Etsi kuitit tai pyydä apteekista laskelma lääkekaton ylittymispäivän jälkeisiltä lääkeostoilta. Laskelma voidaan tulostaa siitä apteekista, josta lääkkeet on ostettu.
2. Täytä kirjeen mukana tullut hakemuslomake. Kirjaa lomakkeeseen henkilötunnuksesi, nimesi, tilinumerosi, korvaushakemuksesi syy sekä päiväys ja allekirjoitus. Liitä apteekista saamasi laskelmat tai kassakuitit kirjekuoreen mukaan. 
3. Postita hakemus liitteineen Kelaan. 
4. Voit tarkistaa esimerkiksi Kelan asiointipalvelusta, onko hakemuksesi ratkaistu. 

Hae korvausta  6 kuukauden kuluessa kalenterivuoden päättymisestä. Jos lääkekatto on esimerkiksi ylittynyt vuonna 2019, hakemuksen tulee olla Kelassa viimeistään 30.6.2020.

Lue lisää:
Kelan artikkeli lääkekatosta 
Milloin lääkeostoksille? Reseptilääkkeiden toimitusvälit 

Farmaseutti Johanna 
Harjavallan Apteekki 

päivitetty 11.9.2019