Intiimi

Kuivat limakalvot

Naisen ikääntyminen ja muut hormonaaliset seikat johtavat emättimen limakalvojen kuivuuteen. Vaihdevuosien jälkeinen estrogeenin puute on tyypillisin tilanne. Vaivaa voi esiintyä myös imettävillä naisilla tai sen voi aiheuttaa lääkehoito. Hedelmällisessä iässä olevan naisen emätintä suojaa paksu limakalvo, joka suojaa tulehduksilta ja mekaaniselta kulutukselta. Estrogeenin puutteessa limakalvo on ohuempi ja alttiimpi tulehduksille.

Oireet

Emättimen limakalvon oheneminen ja kuivuminen aiheuttaa kirvelyä ja arkuutta. Kuivat limakalvot aiheuttavat yhdynnässä kipua ja limakalvovaurioita. Virtsanpidätyskyky saattaa heikentyä. Emätintulehdusten ja virtsatietulehdusten mahdollisuus kasvaa.

Itsehoito

Limakalvojen oireita voi ehkäistä ja hoitaa monella tavalla:

 • Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja ja saippuan käyttämistä.
 • Käytä ilmavia puuvillasta valmistettuja alusvaatteita.
 • Emättimen liiallista kuivuutta ja kirvelyä voi helpottaa useilla apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla tai paikallisesti annosteltavilla hormonivalmisteilla.

Lääkäriin, jos

 • oireet viittaavat tulehdukseen.
 • Esiintyy ylimääräistä vuotoa, virtsaamisvaivoja tai kipuja.
 • Itsehoito ei tehoa

Emättimen hiivatulehdus

Emättimen hiivatulehdus on tyypillinen sukukypsien naisten vaiva. Hiivatulehduksen aiheuttaja on lähes aina emättimessä muutenkin tavattava hiivasieni, joka on yltynyt liikakasvuun. Hiivatulehdukselle altistavat esim. raskaus, antibioottien ja ehkäisypillerien käyttö, liian tiukat vaatteet, hengittämättömät siteet tai suojat.

Oireet

Hiivatulehduksen tyypillisiä oireita ovat voimakas kirvely, kutina tai ärsyttävä tunne sekä vaalea kokkareinen, tuoksuton valkovuoto. Ulkosynnyttimien limakalvolla voi olla pieniä haavaumia ja punoitusta.

Itsehoito

 • Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä kuitenkin liian tiheitä pesuja, saippuan käyttämistä ja suihkuttamista suoraan emättimeen.
 • Käytä ilmavia alusvaatteita.
 • WC:ssä käynnin jälkeen pyyhi alapää aina edestä taaksepäin. Hiiva saattaa levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.
 • Jos olet aikaisemmin sairastanut emättimen hiivatulehduksen tai tunnistat oireet voit hoitaa tautia itsehoitovalmisteilla. Niitä ovat emätinpuikot tai -voiteet. Apteekin henkilökunta neuvoo sopivan tuotteen valinnassa.

Lääkäriin, jos

 • oireita on ensimmäistä kertaa tai olet alle 16- tai yli 60-vuotias.
 • Esiintyy epäsäännöllistä verisiä vuotoja tai pahanhajuista vuotoa, alavatsakipuja tai kuumetta.
 • Olet raskaana.
 • Olet sairastanut useita hiivatulehduksia, eikä itsehoitovalmiste ole auttanut.

Emättimen bakteeritasapainon häiriö

Bakteerivaginoosilla tarkoitetaan emättimen bakteerikannan häiriötä ja se on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin hiivatulehdus.

Oireet

Tavallisin oire on pahanhajuinen runsas valkovuoto, joka on tasaista maitomaista tai harmahtavaa. Haju on tympeä, kalamainen ja se voi pahentua esimerkiksi yhdynnän jälkeen. Oireisiin voi liittyä lievä kutina.

Itsehoito

Lieviä oireita voi hoitaa itsehoitolääkkeillä. Apteekista on saatavilla useita valmisteita, joiden vaikutuksesta emättimen bakteerikanta normalisoituu. Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa. Vältä liian tiheitä pesuja ja saippuaa.

Lääkäriin, jos

 • Oireita ensimmäistä kertaa tai ne jatkuvat pidempään.
 • Olet raskaana
 • Esiintyy ylimääräistä veristä vuotoa, alavatsakipuja tai virtsaamisvaikeuksia.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyä eli yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kondomi on rikkoutunut tai yhdynnässä on oltu ilman ehkäisyä tai ehkäisypillerin otto unohtunut. Yli 15-vuotias voi ostaa jälkiehkäisyyn tarkoitetun valmisteen apteekista ilman reseptiä, edellytyksenä on, että farmaseutti neuvoo valmisteen käytössä. Tabletti pitää ottaa mahdollisimman nopeasti mielellään 12 tunnin, mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä.

Seksuaaliterveys

Seksuaalisuus on käsitteenä monitasoinen ja monilokeroinen kokonaisuus, joka koostuu ihmisen persoonallisuudesta, hormonitoiminnasta, kulttuurista sekä suhteesta omaan kehoon, sukupuoleen ja elämään.

Seksin ja seksuaalisuuden merkitys muuttuu elämän eri vaiheissa ja tilanteissa. Seksi, seksuaalisuus ja erotiikka ovat parhaimmillaan elämän hyviä asioita, keinoja lisätä voimavaroja, ylläpitää terveyttä ja mielenterveyttä sekä tuottaa iloa ja nautintoa niin itselle kuin kumppanillekin.

Seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvistä vaikeuksista puhutaan yllättävän vähän niiden yleisyyteen nähden. Lähes 40 prosenttia suomalaisista naisista kärsii jossain elämänsä vaiheessa seksuaalisesta haluttomuudesta. Erektiohäiriöistä kärsiviä miehiä arvioidaan Suomessa olevan yli 300 000. Seksuaalisuuteen liittyvät häiriöt voivat olla henkisiä, tunnetason tai varsinaisia toiminnallisia häiriöitä. Ikä, sairaudet, vammat ja toisaalta raskaus tuovat mukanaan niin fyysisiä kuin psyykkisiä muutoksia, joilla on vaikutuksensa seksiin ja sen toteuttamiseen.

Seksuaalihäiriöitä voidaan hoitaa menestyksellä. Perinteisen lääkehoidon ja erilaisten terapioiden lisäksi tarjolla on erilaisia seksin apuvälineitä ja muita oheistuotteita.